czwartek, 26 marca 2015

Niczym nowym nie jest, że wiekszość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez porcji ziemniaków. Ale czy tak musi być? Eh no cóż...tacy z nas ziemniakojady! Niemniej jednak te tradycyjne ziemniaki wrto od czasu do czasu zastąpić odmianą słodszą, czyli batatami. Z nich także możemy wyczarować niesamowity obiad, a co najważniejsze - znacznie zdrowyszy.


Autorka przepisu zachwyca się batatami pisząc, że "urzekają swoim smakiem, są lekko słodkie i przypominają nieco marchewkę, a przy tym ich konsystencja po obróbce cieplnej jest zbliżona do dyni hokkaido. Z takich ziemniaków możemy wyczarować cudne dania, na słono jak i słodko.[...] Bataty pieczone w plasterkach są przepyszne, górna warstwa jest lekko chrupiąca, przypominająca czipsy, a spód delikatny, miękki i soczysty." Zapraszam do przepisu – link znajdziecie na dole strony.

źródło: http://www.mniumniu.com/2015/03/bataty-zapiekane-z-sosem-sezamowym.html



Jak Wam się podoba ten przepis?
Idealne rozwiązanie na zdrowy obiad każdego dnia.
Smacznego życzę :)



0 komentarze